Implementatie nieuw testbeleid

In 2015 is de regeling voor Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg (ASG) aangepast. Personen met wisselende contacten en prostituanten vallen af als risicogroep, slachtoffers van seksueel geweld komen erbij.

Minder lab-kosten
Personen met alleen wisselende contacten en prostituanten worden voor een SOA-test doorverwezen naar de huisarts. Als nieuwe risicogroep zijn toegevoegd: personen die seksueel geweld hebben meegemaakt. Daarnaast krijgt een groot deel van de jongeren, naast een standaard chlamydia- en gonorroe- test, niet ook nog een syfilis- en HIV-test aangeboden. Zodoende worden er minder lab-kosten gemaakt voor de SOA-testen. Op deze manier hopen de GGD’en de aanvullende regeling financieel gezond en in stand te houden.

Eigen werkafspraken voor Oost
Met de komst van de veranderde financieringsstructuur is het belangrijk om de cliëntenstroom en de lab-kosten goed te monitoren: worden de hoog-risicogroepen sneller en vollediger bediend met het nieuwe testbeleid? Het nieuwe testbeleid is door alle professionals Seksuele Gezondheid in Nederland opgesteld. Daarbij is gebruikgemaakt van de uitkomsten van landelijke onderzoeken die inzicht geven in het voorkomen van SOA’s onder specifieke risicogroepen. De GGD’en in Oost-Nederland conformeren  zich aan het nieuwe testbeleid, maar hebben  op details ook eigen werkafspraken regionaal vastgelegd.