Meer bezoekers centra seksuele gezondheid Oost-Nederland    

Het aantal bezoekers van de centra seksuele gezondheid in Oost-Nederland nam in 2016 toe. Na een lichte daling in 2015, steeg het aantal bezoekers in een jaar tijd van 18.500 naar 19.500.

Veel ‘gewaarschuwde’ bezoekers
Opnieuw was het soa-vindpercentage hoog onder bezoekers die voor een soa waren gewaarschuwd door een (ex-)partner. Ruim 1 op de 3 van hen had een of meer soa’s. Hieruit blijkt het belang van een goede partnerwaarschuwing bij soa-bestrijding.

Toename MSM-bezoekers
Ook mannen die seks hebben met mannen (MSM) worden steeds beter bereikt. Het aantal bezoekers uit de MSM-groep groeide in 2016 verder. Het vindpercentage was bij deze groep eveneens hoog: ruim 1 op de 5 van hen had een of meer soa’s.

Gonorroe en syfilis
Landelijk werd in 2016 een stijging waargenomen van het percentage gonorroe en syfilis. Deze trend zagen we ook in Oost-Nederland.

Jaarlijkse Thermometer
Bovenstaande bevindingen zijn afkomstig uit de Thermometer Seksuele Gezondheid Oost-Nederland, waarin de jaarlijkse cijfers over soa’s en seksualiteitszorg (Sense) in Gelderland en Overijssel worden gepubliceerd. De cijfers worden aangereikt door de centra seksuele gezondheid van de vijf GGD’en in Oost-Nederland.

Download hier de Thermometer Seksuele Gezondheid regio Oost – 2016