Oost-Nederland zet zich in voor MSM-doelgroep  

In 2017 bezochten 20.383 mensen de centra seksuele gezondheid in Oost-Nederland. Dit is een toename van 4.5% ten opzichte van 2016. Er kwamen opnieuw relatief veel mannen die seks hebben met mannen (MSM) voor een soa-test. Met name voor deze risicogroep werken de 5 GGD’en aan toegankelijke PrEP-zorg (hiv-remmers) in hun regio.

PrEP-zorg
Net als voorgaande jaren wordt chlamydia het meest gevonden bij de bezoekers van het spreekuur. Hiv komt veel minder voor en is een soa die vooral wordt gezien bij de MSM-doelgroep.  Mensen die een  hoog risico lopen om met hiv besmet te worden, kunnen zich beschermen door elke dag, of rondom de seks, PrEP (pre-expositie profylaxe) te slikken. De 5 GGD’en in Oost-Nederland werken samen met hun ketenpartners (huisartsen, hiv-centra) aan een manier om PrEP-zorg in hun regio uit te rollen. Met name bij de MSM-doelgroep.

Risicogroepen steeds beter bereikt
Niet alleen de MSM-doelgroep wordt goed bereikt voor soa-preventie. Ook andere risicogroepen, zoals de mensen die ‘gewaarschuwd’ werden en/of ‘klachten’ hadden. Vanaf 2009 is het soa-vindpercentage onder alle risicogroepen langzaam opgeklommen van 14,0% naar 18,9% in 2017. Dit beeld komt overeen met de rest van Nederland. Een betere selectie aan de telefoon, waardoor alleen de cliënten met een hoog risico op het spreekuur worden uitgenodigd, draagt waarschijnlijk bij aan dit groeiende vindpercentage.

Jaarlijkse Thermometer
Bovenstaande bevindingen zijn afkomstig uit de Thermometer Seksuele Gezondheid Oost-Nederland. Hierin worden de jaarlijkse cijfers over soa’s en seksualiteitszorg (Sense) en preventieactiviteiten in Gelderland en Overijssel gepubliceerd. De gegevens worden aangeleverd door de centra seksuele gezondheid van de vijf GGD’en in deze regio. Vandaag brengen zij gezamenlijk de cijfers over 2017 naar buiten

Download hier de Thermometer Seksuele Gezondheid regio Oost – 2017