Oost draagt bij aan uitrol vrijfijn.nl

Vrijfijn.nl is een initiatief ontwikkeld door Sense Noord-Nederland en het RIVM. Op deze website kunnen jongeren (< 25 jaar) met seksuele problemen terecht voor gratis anonieme hulp. Zij vullen daarvoor een vragenlijst in en krijgen vervolgens een online hulptraject aangeboden. Twee medewerkers van GGD Gelderland-Midden zijn betrokken bij de landelijke uitrol.

Oplossing met kortdurende hulp
Een groot aantal seksuele problemen van jongeren kunnen met kortdurende hulp worden opgelost. De hulp die jongeren via vrijfijn.nl krijgen aangeboden, kan bestaan uit informatie, advies en oefeningen of een doorverwijzing naar een externe passende hulpverlener. Omdat de website aanslaat, is besloten om vrijfijn.nl landelijk uit te rollen. Vanuit de regio Oost worden twee medewerkers van GGD Gelderland-Midden betrokken bij deze uitrol; zij gaan beide 4 uur per week online hulp bieden aan jongeren die zich aanmelden via vrijfijn.nl.

Seksuele problemen bij jongeren
Uit Nederlands onderzoek (‘Seks onder je 25e’, 2012) blijkt dat ongeveer 30% van de jongens en 42% van de meisjes regelmatig last heeft van minstens één seksueel probleem. Hierbij kan gedacht worden aan geen zin in seks, niet of moeilijk opgewonden raken, te snel klaarkomen of pijn bij het vrijen. Veel jongeren blijven met deze problemen rondlopen, omdat ze zich schamen, vaak niet weten wat er aan te doen is en waar zij hulp kunnen krijgen. Dat is jammer, want veel seksuele problemen kunnen met kortdurende hulp worden opgelost. Hoe eerder jongeren hulp krijgen, des te beter is dit voor een gezonde seksuele ontwikkeling.

Kortdurende hulp via vrijfijn.nl
Op vrijfijn.nl kunnen jongeren een vragenlijst invullen, waarna zij gekoppeld worden aan een hulpverlener. Dit vindt plaats in een beveiligde omgeving. De hulpverlener helpt het probleem te begrijpen en zoekt samen met de jongere naar oplossingen. Dat gebeurt via informatie, advies en oefeningen. Het hele traject duurt maximaal 3 maanden. Mocht uit de vragenlijst later in het traject blijken dat kortdurende hulp niet afdoende is om de problemen aan te pakken, dan krijgt de jongere een doorverwijzing naar een passende specialist, bijvoorbeeld een seksuoloog.