Superscore docententraining IJsselland

Op dinsdag 26 januari verzorgde GGD IJsselland haar jaarlijkse training seksuele voorlichting binnen het VMBO. In totaal namen 33 docenten van 17 verschillende scholen deel. De meesten gaven de training een dikke 9!

Drie werkvormen
Opgesplitst in drie groepen gingen de deelnemers aan de slag. Zij konden kiezen uit drie werkvormen: ‘Rondje seksualiteit’ (werkvorm om kort seksuele gezondheid en relationele vorming onder de aandacht te brengen), ‘Lovebuzz’ (werkvorm waarbij je gedurende twee lessen aandacht kunt besteden aan het onderwerp, bijvoorbeeld tijdens een themaweek), en ‘Lang Leve de Liefde’ (een volledig lespakket om voor een langere periode met het thema seksuele gezondheid en relationele vorming bezig te zijn).

Casuïstiekbespreking
De ingebrachte casuïstiek werd plenair behandeld. Dat gebeurde via zogenaamde ‘clinics’. In een clinic wordt een complexe casus behandeld waar deelnemers nog geen passende oplossing voor hebben. Denk aan naaktfoto’s van leerlingen via social media. Met de groep gaan de deelnemers op zoek naar een mogelijke aanpak, die wordt uitgespeeld voor de groep. Alle deelnemers kunnen te allen tijde de clinic stopzetten om vragen te stellen, te overleggen, aanwijzingen te geven, tips te vragen of om het spel van de ander over te nemen. Iedere mening telt en er is geen goed of fout.

Belang van beleid
Ook beleidsvorming kreeg de aandacht. Er werd open en vrij gebrainstormd over normen en waarden rond seksueel gedrag: wat kan wel binnen school en wat niet? Ook bespraken de docenten hoe deze bevindingen vertaald kunnen worden naar schoolregels over seksualiteit. Vervolgens gingen zij in groepen uiteen om voor hun eigen school over beleidsvorming na te denken: hoe komt seksuele gezondheid en relationele vorming op de beleidsagenda? Daarbij gaven zij aan behoefte te hebben aan consulatie en advies van de GGD bij het ontwikkelen van beleid.

Beoordeling door deelnemers
Na de training konden alle deelnemers een digitaal evaluatieformulier invullen. Uit de inzendingen blijkt dat deelnemers de training zeer positief hebben beleefd. Zo vond 82% dat er een goede balans was tussen kennisoverdracht en interactieve werkvormen. De trainers waren goed voorbereid en deskundig, aldus 88% van de respondenten. Over het algemeen beoordeelden de deelnemers de training met een dikke 9!